Avokado » Anīsa sēklas
Iesaki draugiem!


Anīsa sēklas

Anīsa sēklas

Kā jau vairums garšvielu anīss kalpo veselības uzlabošanai: stiprina imūnsistēmu, palīdz pret aizsmakumu un klepu, galvassāpēm, bezmiegu, nervozitāti, žagošanos un citām kaitām. Tas ļoti labi regulē gremošanas procesus, tostarp arī kuņģa darbību.

  1. Kulinārijā izmanto gan kaltētas anīsa sēklas, gan svaigas lapas;
  2. Anīsa lapas polietilēna maisiņā ledusskapī var uzglabāt vairākas dienas. Savukārt sēklas jāuzglabā cieši aizskrūvējamā, tumšā stikla vai tamlīdzīga materiāla trauka;
  3. Malts anīss ļoti zaudē aromātu, tāpēc ieteicams iegādāties veselas sēklas un pirms katras lietošanas reizes vajadzīgo daudzumu samalt;
  4. Anīss ļoti labi sader kopā ar pipariem, krustnagliņām, ingveru, kanēli, ķiplokiem, muskatriekstu un ķimenēm;
  5. Anīss padara vieglāk sagremojamus pākšaugus un kāpostu ēdienus, kā arī treknus ēdienus;

Anīsu var vienkārši izaudzēt arī mūsu dārzos un puķupodos. Tam patīk saulaina, no vējiem pasargāta vieta. Anīsam nevajag daudz ūdens, toties nepieciešama viegla, kaļķaina augsne.

Dažas anīsa receptes ķermenim.

1. Anīsa tēja vēdera labsajūtai un pret klepu: 1 tēj.k. anīsa sēklu aplej ar 200 ml verdoša ūdens un ļauj 10-15 min. ievilkties. Dienā iedzer 2-3 tases šādas tējas.

2. Garšvielu maisījums pret galvassāpēm: samaisa 2 daļas maltu anīsa sēklu, 2 daļas maltu krustnagliņu un 1 daļu maltu ķimeņu. Pirms brokastīm un pusdienām ņem nepilnu tējkaroti maisījuma, mutē atšķaida ar siekalām un norij.

3. Anīsa piens saldam miegam: glāzei silta piena pievieno ½ tējkarotes maltu anīsa sēklu, samaisa un lēnām izdzer. Sevišķi ieteicams tiem, kurus naktī moka nemieri.

4. Dvēseli sildošā tēja: 1 ēd.k. malta anīsa, 4 gabaliņos sadrupinātas kanēļa standziņas, 20 g žāvētu ābolu miziņu, 10 g žāvētu mežrozīšu augļu, 10 g kaltētu apelsīna miziņu aplej ar 1,5 l ūdens un atstāj uz nakti, lai ievelkas. No rīta uzvāra, pāris minūtes pavāra un atstāj uz 10 min, lai ievelkas atkārtoti. Izkāš, pievieno citronu sulu pēc garšas, ja vēlas arī medu.

*rakstiņam iedvesmojamies no grāmatas "Garšvielas"

 


Iesaki draugiem!
Sīkdatnes (cookies) mums sniedz iespēju uzlabot jūsu kā lietotāja ērtības. Turpinot izmantot mūsu vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai. LASĪT VAIRĀKX