Avokado » Baltā tēja
Iesaki draugiem!


Baltā tēja

Baltā tēja

Baltā tēja ir viena no Ķīnas dārgumiem, kas principā ir roku darbs. Tējas uzlējumam piemīt sniegoti balta un sudrabkrāsas nokrāsa, tāpēc tautas valodā ātri ieguva esošo nosaukumu – Baltā tēja, kura sniedz svaigu un maigu garšu. Sakarā ar to, ka tējas ieguves process ir ļoti darbietilpīgs, tā ir viena no dārgākajām tējām pasaulē. Baltās tējas lapas ir minimāli pakļautas tehniskai apstrādei. Baltā tēja, galvenokārt, tiek audzēta Fudžijas (Fujian) provincē. Paugurainās teritorijas ar bagātīgu kalnu augsni, maigu klimatu ar bagātīgiem nokrišņiem veicina Baltās tējas unikālo garšu. Pašu tēju ieteicams turēt vēsā vietā (pat ledusskapī) vai hermētiski noslēgtā traukā.

Baltai tējai piemīt vairums īpašību un ārstniecisku nozīmju, kā, piemēram:

  • samazina iekaisumus, ko ir izraisījis reimatisma artrīts;
  • kontrolē insulīna sekrēcijas;
  • bagātīgs A vitamīna avots;
  • novērš sauso acu sindromu un aklumu;
  • var samazināt radiācijas līmeni ķermenī.

Zaļā un Baltā tēja palīdz samazināt risku saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām, kā arī veicina liekā svara samazināšanos. Tāpēc Latvijas iedzīvotājiem ieteicams iekļaut ikdienas uzturā ap 4 tasēm zaļās vai baltās tējas. "Ieguvumu ziņā, zaļā tēja ir ieteicamāka nekā melnā, jo tā pakļauta mazākai tehnoloģiskajai apstrādei, tādā veidā saglabājot vairāk veselīgu īpašību. Regulāra tējas dzeršana var mazināt risku saslimt ar arteriosklerozi, infarktu un insultu. Turklāt tēja palīdz saglabāt šķidruma līdzsvaru organismā. Tādā veidā, lietojot tēju, cilvēks ar vienu šāvienu nošauj divus zaķus: gan uzņem vērtīgus elementus, gan organismam nepieciešamo šķidrumu," atzīmē Latvijas Diētas ārstu asociācijas vadītājs Dr. Andis Brēmanis.

Regulāra tējas dzeršana var labvēlīgi ietekmēt arī sirds veselību. "Lai gan tēja satur kofeīnu, nav pierādīts, ka tai būtu kaitīga ietekme uz sirds un asinsvadu sistēmu. Turklāt bez kofeīna kvalitatīva tēja satur arī ļoti vērtīgas miecvielas - polifenolus, no kuriem tējā ir īpaši daudz flavonoīdu. No pētījumiem izriet, ka tām piemīt kardiovaskulārajai sistēmai labvēlīgas īpašības. Patiesi, populāciju pētījumos ir iegūtas norādes par to, ka tējas lietošana samazina sirds un asinsvadu slimību risku," atzīmē Latvijas kardiologu biedrības prezidents prof. Andrejs Ērglis.


Iesaki draugiem!
Sīkdatnes (cookies) mums sniedz iespēju uzlabot jūsu kā lietotāja ērtības. Turpinot izmantot mūsu vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai. LASĪT VAIRĀKX